E-Devlet Hizmetleri

E-Devlet Hizmetleri

 

E-Devlet ve e-Devlet kapısı nedir?

E-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. E-Devlet kapısı ise, bu kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkânı sağlayan bir internet sitesidir. Bu sayede, kamu hizmetlerinin vatandaşa kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. E-Devlet kapısı üzerinden 220’den fazla kurumun sunduğu 1.400’den fazla hizmete ulaşılabilmektedir.

 

 

E-Devlet Kapısında ne tür hizmetler verilmektedir?

Türk vatandaşları, mavi kart sahipleri ve ikamet tezkeresi (veya geçerli çalışma izin belgesi) ile yabancı kimlik numarasına sahip olan yabancılara sağlanan e-Devlet kapısı hizmetleri genel olarak şöyle gruplandırılabilir:

• Bilgilendirme hizmetleri

• Entegre elektronik hizmetler

• Ödeme işlemleri

• Kurum ve kuruluşların internet sitelerine kısa yollar

Bunun yanı sıra kamu kurumları arasında bilgi ve belgelerin paylaşımı, e-Devlet kapısı tarafından sunulan hizmetler ile sağlanmaktadır.

 

 

E-Devlet kapısında sunulan başlıca hizmetler hangileridir?

Adli Sicil Belgesi Oluşturma, Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama, BİMER Başvurusu Yapma, Mobil Hat Sorgulama, IMEI Kaydı Yapma, DASK Poliçesi Sorgulama, Araç Sorgulama, Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama, Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama, OGS (Otomatik Geçiş Sistemi) Geçiş Bilgileri Sorgulama, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama, Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama, PTTKEP, PTTbank İnternet Bankacılığı Hizmetleri, PTT Kayıtlı Gönderi Takibi, Posta Kodu Sorgulama, Vergi Borcu Sorgulama, Adres Değişikliği Bildirimi, Sosyal Güvenlikle İlgili Hizmetler, Tapu Bilgileri Sorgulama, Askerlik İşlemleri, UETS Hesabına Erişim, PTT e-Apostil vb. hizmetler e-Devlet kapısında sunulmaktadır.

 

 

E-Devlet kapısı hizmetinden nasıl yararlanabilirim?

İnternet üzerinden www.turkiye.gov.tradresi ziyaret edilerek veya mobil uygulaması Google ve Apple marketlerden akıllı telefona indirilerek e-Devlet kapısına giriş yapılabilmekte ve hizmetlerden yararlanılabilmektedir.

 

 

E-Devlet kapısına nasıl giriş yapılabilir?

• E-Devlet şifresi veya

• Türkiye’de geçerli bir elektronik imza veya

• Türkiye’de geçerli bir mobil imza veya

• İnternet bankacılığı

seçeneklerinden biri kullanılarak giriş yapılabilmektedir.

 

 

E-Devlet şifresi nereden alınabilir?

E-Devlet şifresini içeren zarf, yetkili PTT merkez ve şubelerine ya da yurt dışında büyükelçilik ve konsolosluklarımıza başvurularak alınabilmektedir.

 

 

E-Devlet şifresi konsolosluktan alınabilir mi?

15 yaşını doldurmuş Türk vatandaşları, mavi kartlılar ve yabancı kimlik numarası sahibi kişiler, dış temsilciliklerimizden de e-Devlet şifresi alabilmektedirler.

 

 

İnternet bankacılığı müşterileri e-Devlet kapısına bankacılık sistemi üzerinden giriş yapabilir mi?

E-Devlet kapısı ile entegre çalışmakta olan bankalardan birinin internet bankacılığı müşterisi, bankanın internet bankacılığı sayfasına giriş yaptıktan sonra tekrar bir şifreye ihtiyaç duymadan doğrudan e-Devlet kapısına giriş yapabilmektedir.

 

 

Mavi kart sahipleri için e-Devlet kapısı şifre zarfı işlemlerinde geçerli olan belgeler hangileridir?

Mavi kart ile e-Devlet şifre zarfını talep edenlere, bu kartın yanında vatandaşlığına sahip oldukları devlet makamlarınca verilmiş fotoğraflı kimlik belgesi, pasaport veya sürücü belgesi ibrazı ile “e- Devlet Kapısı” şifre zarfı verilmektedir.

 

 

Yabancı ülke vatandaşları için e-Devlet kapısı şifre talebinde geçerli olan belgeler hangileridir?

Geçici koruma kimlik belgesi, pasaport ile birlikte geçerli ikamet tezkeresi veya pasaport ile birlikte T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca yabancılara düzenlenen geçerli (süresi dolmamış) çalışma izin kartıyla PTT işyerlerine başvurmaları durumunda yabancı ülke vatandaşlarına şifre teslimi yapılabilmektedir.

 

 

Türk vatandaşları için e-Devlet kapısı şifre zarfı işlemlerinde geçerli olan belgeler hangileridir?

Üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı olması şartıyla; nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı, ehliyet, pasaport, evlilik cüzdanı, çalışma izin belgesi (süresi dolmamış), avukatlık kimliği, hâkim-savcı kimliği, geçici koruma kimlik belgesi, geçici kimlik belgesi (geçerlilik tarihi dolmamış) ile şifre teslimi yapılabilmektedir.

 

KAYNAK: https://www.ytb.gov.tr/soru-cevap/e-devlet

Etiketler:

YORUM BIRAKABİLİRSİNİZ

Video