PTT Aracılığıyla Para Havalesi

PTT Aracılığıyla Para Havalesi

PTT Aracılığıyla Para Havalesi

 

KEP Nedir?

KEP resmi yazışmaların elektronik ortamda mevzuata uygun, uluslararası standartlarda ve teknik olarak güvenli bir şekilde yapılmasına imkân sağlayan bir sistemdir.

 

Bu hizmetten nasıl yararlanabilirim?

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) sistemine kayıt sırasında, kimlik doğrulama işlemi gerekli olduğundan yurt dışında yaşayan gerçek kişiler, e-imza ile online olarak KEP adresi temin edebilirler. KEP sistemine kayıtlı olan kişiler, e-Devlet kapısından e-posta ara yüzlerine ulaşabilmekte ve kredi kartı ile bakiye yüklemesi yapabilmektedirler

 

PTT UETS hesabı nedir ve erişim nereden sağlanır?

PTT A.Ş. hizmeti olan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’ne https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ üzerinden giriş yapılarak “Kurumlar” bölümünden “PTT” seçilmektedir. Buradan “PTT UETS” hizmeti seçilerek, “Uygulamaya Git” butonuna tıklanır ve otomatik olarak ptt.etebligat.gov.tr adresine yönlendirildikten sonra UETS hesabına giriş yapılabilmektedir. Böylelikle e-Devlet üzerinden UETS’ye giriş yapılarak tebligat iletileri, ileti delilleri görülebilir, UETS hesabı ile ilgili işlemler yapılabilir.

 

PTT e-Apostil hizmeti nedir ve erişim nereden sağlanır?

E-Devlet kapısından “Diğer Kurum Portallarına Giriş” kısmından PTT e-Apostil hizmetine ulaşılabilmektedir. Bu kısımda, “Uygulamaya Git” bağlantısına tıklandığında, kullanıcı www.turkiye.gov.tr üzerinden profil bilgileri ile kullanıcı girişi yapılmış halde PTT e-Apostil sayfasına yönlendirilmektedir. https://www.eapostil.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapanlar, elektronik ortamda adli sicil kaydı ve mahkeme kararlarını e-apostillenmiş olarak alabilmektedir.

 

Yurt dışından Türkiye’ye para gönderimi nasıl yapılabilir?

PTT A.Ş.’nin yurt dışı havale hizmeti konusunda birçok ülke ile anlaşması olup havalenin karşılıklı olarak sevki posta yoluyla veya elektronik ortamda sağlanmaktadır.Yurt dışı havale işlemi, 2020 yılı itibariyle karşılıklı olarak Arnavutluk, Azerbaycan, Brezilya, Bulgaristan, Fransa, İtalya, İsviçre, İspanya, K.K.T.C. Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Tayland, Ukrayna ve Yunanistan ile elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Bu ülkelerden herhangi birinde bulunuyor iseniz size en yakın posta idaresine giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

 

Türkiye’deki yabancıların yurt dışı para havalesi hizmetinden yararlanmasında kullanılan kimlik belgeleri hangileridir?

Pasaport, ikamet tezkeresi (oturma izin belgesi), bu işlem için kullanılan kimlik belgeleridir. Ülkemizde iş veya turistik gezi amaçlı bulunan yabancı şahısların, yurt dışı havale hizmetinden yaralanabilmeleri için geçerli kimlik olarak pasaportlarıyla işlem yapmaları zorunludur.

 

Ucuz Para Transferi (UPT) nedir ve nasıl sağlanır?

UPT (Ucuz Para Transferi) ile Türk ve yabancı müşterilerin yurt dışı para havalesi hizmetinden hızlı ve uygun fiyatlarla yararlanmasına olanak sağlanmıştır. UPT işlemi ile alıcının hesabına, kartına, IBAN numarasına veya ismine TL, USD ve EURO cinsinden para transferi yapılabilmektedir. UPT gönderimleri, PTT işyerlerinden, yurt içinde veya yurt dışında bir bankaya ya da yurt dışında Yabancı Para UPT hizmet ağına dâhil anlaşmalı kurum/kuruluşlara, Türk vatandaşı, mavi kartlı veya yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilerce yapılabilmektedir. Aynı zamanda, yurt içi veya yurt dışından gönderilen ödemeler Türk vatandaşı, mavi kartlı veya yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişilere PTT işyerlerinden ödenebilmektedir.

 

Türkiye’de yurt içi ve yurt dışına para gönderimi nasıl yapılabilir?

Yurt içi ve yurt dışına havale kabul ve ödeme işlemleri tüm PTT işyerlerince yerine getirilmektedir. Bu yolla yapılacak havale işlemlerinde alıcıya haber verilmekte ve ödeme kendisine en yakın PTT işyerinden yapılabilmektedir. Yurt dışına havale işlemi, en çok 2-3 işgünü içerisinde yapılabilmektedir. Ayrıca elektronik ortamda olmayan bazı ülke posta idareleri (Bosna-Hersek, Kazakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Makedonya, Malezya, Moldova, Mısır, Sudan, Suriye, Tacikistan) ile de PTT’nin anlaşması olup bu ülkelere ait havalelerin teslim edilme süresi 15-20 gün arasında olmaktadır. Gürcistan Posta idaresi ile yapılan anlaşma gereği faks havalesi hizmeti verilmekte olup havale bilgileri faks ile iletilerek alıcıya ulaşma süresinin çok daha kısa olması sağlanmaktadır.

 

KAYNAK:https://www.ytb.gov.tr/soru-cevap/ptt-araciligiyla-para-havalesi

Etiketler:

YORUM BIRAKABİLİRSİNİZ

Video